puzzle.png


  • Externalizarea reprezinta o forma de colaborare prin care o anumita companie furnizeaza alteia un pachet de servicii care ar putea fi sau au fost anterior realizate cu resurse interne.
  • Externalizarea este o practica din ce in ce mai obisnuita mai ales in domeniul tehnologiei informatiei, dar si in alte industrii de servicii, vitale pentru gestionarea oricarei afaceri, cum ar fi contabilitate, juridic, relatii publice, transporturi etc..
  • Externalizarea este o strategie eficienta de reducere a costurilor atunci cand este utilizata in mod corespunzator. De cele mai multe ori este mai profitabil a cumpara un bun sau un serviciu de la o companie specializata decat de a produce acel bun sau serviciu pe plan intern.
  • Managementul IT al unei societati externalizate implica, din partea companiei contractante, planificarea si analiza de business, precum si instalarea, gestionarea, întretinerea si modernizarea modulelor ce constituie contractul de prestari servicii, fie ele virtuale (web, mail, e-commerce etc.) sau fizice (retele de date sau voce, servere, statii de lucru, echipamente periferice, centrale telefonice etc.).
  • Externalizarea, de asemenea, permite companiilor sa se concentreze pe probleme de afaceri, în timp ce alte detalii intra in atributiile expertilor externi. Aceasta înseamna ca o cantitate mare de resurse umane si materiale va putea fi folosita pentru problemele mai largi si mai importante din cadrul societatii.
  • Cel mai important motiv pentru care companiile apeleaza la externalizare este reducerea cheltuielilor de exploatare. In plus, companiile care doresc sa faca totul pe cont propriu trebuie sa suporte cheltuieli mult mai mari pentru cercetare, dezvoltare, marketing si lansare. Accesul la o structura mai rentabila din punct de vedere al costurilor oferita de un furnizor extern, cat si avantajele datorate specializarii, sunt de fapt cele mai pregnante motive tactice pentru care companiile apeleaza la externalizare.
  • O solutie rentabila care incepe moderat poate fi dezvoltata exponential, fara cresterea cheltuielilor si a resurselor umane. Proiectarea unui astfel de produs se poate executa modular, astfel incat viitoarele adaugiri sau ajustari de concept sa poata fi implementate cu usurinta. Costurile pot fi usor de urmarit si partajat, iar replicarea la o alta scara a solutiilor deja existente devine un proces cu mult mai simplu si cu un deviz final mult redus.